Kastrupfort
Mellem mord og morskab
På Kastrupfort kan du gå tur i de grønne områder, mens det gamle anlæg fortæller om fortets militære historie som en del af Københavns Befæstning. Fra fortets højeste punkt er der udsigt til Saltholm, Flakfort og Middelgrundsfort, og i klart vejr kan man se helt til Sverige.

Kastrupfort (oprindelig Kastrupbatteri) blev bygget 1886-87 som en del af Københavns Søbefæstning. Fortets opgave var, sammen med Middelgrundsfort, at lukke sejlløbet ind til København sydfra for at forhindre bombardement af København fra søsiden, og for at forhindre en fjende i at trænge ind i havneområdet. For at løse denne opgave blev fortet udrustet med tungt artilleri. Fortet blev dog aldrig brugt i en krigssituation, men det var i alarmberedskab under 1. Verdenskrig og bemandet med ca. 400 soldater.

Kastrupforts historie slutter ikke i forbindelse med nedlæggelsen af dele af søbefæstningen i 1922. Kastrupfort blev i 1933 en del af den nye Amager Strandpark, som var en folkepark med udskænkningssteder og forlystelser for alle. Under 2. Verdenskrig brugte den tyske værnemagt fortet som kaserne, og lokale rygter sagde, at tyskerne benyttede kasematterne til henrettelse af desertører, hvilket dog næppe er rigtigt. Man kan dog stadig se spor af projektiler, der borede sig ind i betonmuren. Denne dystre del af historien står i kontrast til de idylliske omgivelser i dag, hvor Kastrupfort er en grøn oase beliggende ud til Amager Strandpark.


Yderligere informationer